Din ianuarie, se vor putea ridica din nou masinile parcate neregulamentar

Autoritatile locale vor putea ridica masinile parcate neregulamentar pe carosabil, dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern adoptate, mai exact in a doua parte a lunii ianuarie, potrivit actului normativ.

Totusi, primarii spun ca au nevoie de mai mult timp pentru aplicare, cel mai optimist termen fiind luna februarie, sau chiar luna aprilie.

Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar va fi posibilă din nou, deoarece Executivul va reglementa clar cum se va putea lua această măsură. Mai exact, noile reguli sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.035 din 22 decembrie 2016.

Mașinile parcate ilegal vor putea să fie ridicate fie de către administratorul drumului public, fie de către autoritățile locale, se arată în hotărâre: „Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează (…) pe durata a 24 de ore, de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală. Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.

Astfel, reglementarea stabileşte clar faptul că ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune în una din situaţiile prevăzute de articolul 143 din Regulament, când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă, respectiv: în toate cazurile în care e interzisă oprirea voluntară, în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării, pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice, în pante şi în rampe, în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”.

Ridicarea va putea fi făcută în baza unei dispoziții scrise a polițistului rutier, ce va trebui să includă următoarele: data, ora și locul ridicării autoturismului; gradul profesional, prenumele și numele polițistului rutier care dispune măsura ridicării și unitatea din care face parte; indicarea expresă a regulii încălcate; mențiuni despre fotografierea sau filmarea vehiculului staționat; mențiuni despre avariile vizibile ale mașinii și date referitoare la numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului.

Șoferul va putea să-și recupereze mașina numai după ce va plăti contravaloarea ridicării, transportării și depozitării acesteia, in baza documentelor care atesta proprietatea sau detinerea legala a acestuia.

Ne puteti contacta  la urmatoarele numere de telefon :

  • Birou: 0720 035 518 / 0722 30 16 77 /  0756 371 012

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *