DARE IN PLATA – legea 76/2016 – calitatea de consumator

De legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite se pot prevala cei ce au calitatea de consumatori in acceptiunea data de Legea 193/2000.

Adica, orice persoana fizica care actioneaza in afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie,artizanale sau liberale.

Aceasta definitie a ridicat de nenumarate ori probleme atat in practica instantelor de judecata cat si la nivelul discutiilor purtate de reprezentatii bancilor in presa privind aplicabilitatea legii de dare in plata.

Cu alte cuvinte, s-a pus problema daca cei ce au contractat ca si persoana fizica un credit de peste un milion de euro  mai au calitatea de consumator sau nu, daca intruneste conditiile de aplicabilitate a legii de dare in plata.

In acest sens CJUE,in cauza C 542/99 A RETINUT CA NUMAI CONTRACTELE INCHEIATE IN AFARA SI INDEPENDENT DE ORICE ACTIVITATE sau finalitate de natura profesionala, in scopul exclusiv de satisfacere a propriilor necesitati de consum privat al unui individ, fac parte din regimul particular in materie de protectie a consumatorilor.

Astfel ca Tribunalul Bucuresti (sentinta civila 536/07.02.2014) a apreciat ca reclamantii solicitand si obtinand creditele in vederea achizitionarii a mai mult de 2 imobile si de o valoare consistenta sau comportat mai degraba ca niste investitori in domeniul imobiliar.

Asadar un consumator trebuie sa procure/ utilizeze bunul/serviciul achizitionat in interes propriu si personal, deci in afara unei activitati comerciale/prodesionale/de productie.

Tribunalul Bucuresti a retinut prin Sentinta civila nr. 536/07.02.2014 ca, achizitionarea unu numar mare de terenuri cu o suprafata intinsa precum si a unui apartament in centrul capitalei in conditiile in care la data achizitionarii acestia mai detineau o locuita, contra unor sume semnificative, reprezinta acte ce depasesc nevoile unui consumator obisnuit. CJUE a mai retinut in alte decizii ca o persoana fizica care are legaturi profesionale stranse cu o societate  precum si administrarea  acesteia nu poate fi considerata consumator.

In consecinta, problema ridicata de catre reprezentantii BNR , ca de aceasta lege vor beneficia si cei care au accesat imprumuturi de milioane de euro si care au garantat restituirea lor cu bunuri mult inferioare ca si valoare , poate fi solutionate chiar in procedura prevazuta de aceasta lege, respectiv prin contestatie, cand cu argumentele invocate de CJUE si ulterior de unele instante din Romania, va putea fi calificata situatia de consumator sau nu a imprumutatului chiar daca este persoana fizica.

Tot aici, trebuie precizat ca de efectele acestei legi vor beneficia si cei care au calitatea de fideiusor, codebitori sau coplătitori.

S-a mai ridicat problema daca fideiusorii, coplatitorii sau codebitorii unei persoane juridice care are caitatea in contract de imprumutat principal poate efectua procedura prevazuta de legea de dare in plata.

Raspunsul este unul negativ deoarece potrivit Codului Civil, acestia  pot opune creditorului sau toate exceptiile  pe care debitorul principal le poate opune. Ori, persoana juridica  nefiind consumator, nici unul dintre ei nu o pot invoca.

Ne puteti contacta  la urmatoarele numere de telefon :

  • Birou: 0720 035 518 / 0722 30 16 77 /  0756 371 012

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *