Contestatie dare in plata

Daca ati urmat deja primul pas pentru darea in plata a imobilului garantie la un contract de credit  conform Legii  77/2016 si ati trimis notificarea de darea in plata prin notar , avocat sau executor judecatoresc  trebuie sa va pregatiti pentru cel de-al doilea pas care poate fi : intalnirea de la notar pentru semnarea actului de dare in plata in masura in care banca accepta darea in plata a imobilului sau contestatia la notificarea de darea in plata la instanta de judecata .

Majoritatea notificarilor trimise au fost pana la acest moment contestate de catre banci , acestea inregistrand  in acest sens pe rolul instantei de la domiciliul consumatorului contestatii in cadrul carora invoca neindeplinirea conditiilor stabilite de legea 77/2016 dar si neconstitutionalitatea diverselor articole din cuprinsul legii sau a legii in integralitatea sa.

In momentul la care a fost inregistrata de catre banca o astfel de contestatie ati dobandit calitatea de parat in cadrul actiunii –contestatie la notificarea de dare in plata .

Avand calitatea de parat urmeaza sa formulati aparari impotriva celor invocate de catre banca, prin intampinare .

In cadrul acestei actiuni, avand in vedere exceptiile de neconstitutionalitate invocate sunt posibile urmatoarele solutii : instanta poate admite exceptiile invocate , caz in care va dispune sesizarea Curtii Constitutionale pentru solutionarea acestor exceptii .

Odata cu sesizarea Curtii Constitutionale  instanta poate dispune suspendarea cauzei pana la solutia Curtii Constitutionale sau poate dispune continuarea judecatii  si poate pronunta o solutie o solutie pe fondul cauzei , solutie prin care se poate dispune :admiterea contestatiei formulate de banca constatand ca notificarea trimisa nu indeplineste conditiile stabilite de lege  si ca darea in plata nu este posibila ,sau poate dispune respingerea contestatiei , constatand ca notificarea indeplineste conditiile Legii si se dispune obligarea bancii la luarea in plata a imobilului  ipotecat .

In cuprinsul legii toata aceasta procedura a contestatiei si modalitatea in care va fi judecata este detaliata in art .7 care prevede :

(1) În termen de 10 zile de la data comunicării notificării emise în conformitate cu dispoziţiile art. 5, creditorul poate contesta îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii reglementate de prezenta lege.

(2) Cererea se judecă în procedură de urgenţă, cu citarea părţilor, de judecătoria în circumscripţia căreia domiciliază consumatorul.

(3) Apelul împotriva hotărârii pronunţate în conformitate cu dispoziţiile alin. (2) se depune de partea interesată în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicare şi se judecă cu celeritate.

(4) Până la soluţionarea definitivă a contestaţiei formulate de creditor se menţine suspendarea oricărei plăţi către acesta, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoanele care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului.

(5) În situaţia în care se admite contestaţia formulată de creditor, părţile vor fi puse în situaţia anterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de prezenta lege.

(6) În termen de 10 zile de la data respingerii definitive a contestaţiei, creditorul are obligaţia să se prezinte, în conformitate cu notificarea prealabilă a debitorului, la notarul public indicat în cuprinsul acesteia. Dispoziţiile art. 5 alin. (4) sunt aplicabile atât în vederea transmiterii informaţiilor şi a înscrisurilor, cât şi în vederea stabilirii datei exacte a semnării actului de dare în plată.

Ne puteti contacta  la urmatoarele numere de telefon :

  • Birou: 0720 035 518 / 0722 30 16 77 / 0756 371 012

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *