Avocat ANRP – Despagubiri ANRP, Cum recuperam banii de la ANRP.

ATI AVUT UN IMOBIL CE A FOST PRELUAT ABUZIV IN PERIOADA REGIMULUI COMUNIST?

NU AVETI PANA IN PREZENT O DECIZIE EMISA DE ENTITATEA INVESTITA DE LEGE?

VA INFORMAM CA INCEPAND CU DATA DE 20 MAI 2018, DAR NU MAI TARZIU DE 6 LUNI, VA PUTETI ADRESA INSTANTELOR JUDECATORESTI PENTRU REZOLVAREA SITUATIEI DUMNEAVOASTRA!

Nu sunt putin cei carora le-au fost preluate abuziv imobile in perioada regimului comunist in Romania si care nu au beneficiat niciodata de o masura privind finalizarea procedurii de restituire.

Incepand cu luna mai a anului 2018, toate persoanele aflate intr-o atare sitiuatie pot solicita instantei de judecata acordarea masurilor compensatorii, daca pana acum nu au primit o decizie a Secretariatului Comisiei Nationale Pentru Comensarea Imobilelor (C.N.C.I.).

Asadar, dupa atatia ani in care s-a asteptat solutionarea dosarelor in plan administrativ, in sfarsit, incepand cu data de 20 mai beneficiarii Legii 10/2001, modificata prin Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, au dreptul sa se adreseze instantelor judecatoresti, in termen de maxim 6 luni de la expirarea termenelor stabilite de lege pentru solutionarea cererilor.

Amintim faptul ca, in conformitate cu art 34 din Legea 165/2013, dosarele inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, respectiv Secretariatul Comisiei Nationale, trebuiau solutionate in termen de 60 de luni, termen ce a inceput sa curga de la data intrarii in vigoare a legii, anume 20.05.2013, fie de la data inregistrarii lor la Secretariatul Comisiei Nationale.

Asadar, primele termene in care beneficiarii se pot adresa instantelor judecatoresti incep sa curga incepand cu data de 20 mai 2018 (data la care se implinesc 60 de luni de la data intrarii in vigoare a legii – 20.05.2013).

Beneficiarii pot solicita ca instanta de judecata sa dispuna acordarea de masuri compensatorii!

In temeiul art 35 din Legea 165/2013, instanta judecatoreasca se pronunta asupra existentei si intinderii dreptului de proprietate si dispune restituirea in natura sau, dupa caz, acordarea de masuri reparatorii in conditiile legii.

Atentie! Termenul de 6 luni este un termen de decadere, dupa acest termen beneficiarii nemaiavand dreptul de a se adresa instantei pentru a le fi solutionate cererile de acordare a despagubirilor.

Instanta competenta sa judece aceste litigii pe fond este Tribunalul Bucuresti, urmand ca apelurile sa se judece la instanta ierarhic superioara, respective Curtea de Apel Bucuresti.

Mentionam faptul ca pana la data de 11.04.2018, la Secretariatul C.N.C.I. au fost inregistrate 62.375 dosare, din care 9.346 au fost transmise dupa data de 20.05.2013. Pana in prezent au fost soluţionate 26.169 dosare. In categoria dosarelor soluţionate intra dosarele pentru care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (C.C.S.D.) sau Comisia Naţionala pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) au emis decizii, dosarele returnate entitaţilor notificate la cererea titularilor, precum si dosarele in cazul carora   s-a constatat, dupa consultarea autoritaţilor locale, ca au ramas fara obiect.

In cazul in care sunteti persoana indreptatita, iar pana in prezent situatia dumneavoastra in ceea ce priveste un imobil preluat abuziv in perioada regimului comunist nu a fost rezolvata si doriti sa obtineti despagubiri, va recomandam sa apelati la serviciile unui avocat specializat in acest tip de litigii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *